Vannbåren gulvvarme: Barbent og behagelig hos familien Eidem - året rundt!

Da den unge familien kjøpte villaen fra 1973 i Østre Bærum, valgte de å totalrenovere. Ingen flikking eller provisoriske løsninger. De ville gjøre det skikkelig med en gang. At det var mulig å få varmepumpe og vannbåren gulvvarme i et eldre hus er en gledelig erfaring familien har gjort seg. 

Spør oss om varmeløsninger »

Fikk hjelp til å velge riktig løsning

- I utgangspunktet hadde vi flere løsninger på brettet. - Men etter å ha studert tomteforholdene og husets energibehov nærmere sammen med prosjektlederen, ble vi fort enige om at den best egnede energikilden var bergvarme. Og siden vi  planla å totalrenovere, konkluderte vi med at  vannbåren gulvvarme var det beste varmeavgiver-alternativet. Beregningene tilsa en årsvirkningsgrad på 350 %. Det vil si at systemet gir 3,5 ganger mer igjen enn det som tilføres. 

Hentet bergvarme fra egen tomt

- Det var langt fra den rimeligste løsningen, medgir huseier Silje Eidem. - Men det var den beste. Det har vi allerede fått bekreftet etter å ha bodd her et snaut halvår. At vi kan spare 70 prosent på oppvarming og vannforbruk, er en ting. Komforten en annen. Samtidig gjør vi miljøet en tjeneste. det er jo også et vesentlig poeng. Litt rart å tenke på at vi egentlig har vårt eget lille kraftverk her på tomten vår.

Nå har vi fått boret en såkalt energibrønn like ute i hagen. 180 meter rett ned. I motsetning til lufta, er temperaturen jevn her, noe som gjør at virkningsgraden blir høy og stabil. Og varmen kan vi utnytte ved hjelp av en kombinert varmepumpe og varmtvannsbereder som vi har installert i vaskekjelleren. Det vannbårne varmesystemet ligger gjemt i lavtbyggende plater som er lagt oppå de eksisterende gulvene gjennom hele huset. Deretter er det lagt parkett. Vannrørene er lagt på forskjellige kurser slik at varmen i de ulike rommene kan justeres separat ved hjelp av termostat. Kan det bli bedre?

Stabil og behagelig varme gjennom hele vinteren

- Det har vært en kald vinter, sier Silje. - Kuldeperioden startet vel omtrent på den tiden vi kunne flytte inn i oktober. Og siden har det vedvart. Men du verden så behagelig det har vært inne. Vi er kjempefornøyde. Lun og jevn temperatur i hele huset. Med Ida på seks måneder og en femåring springende rundt, føles det veldig betryggende. Her kan de sitte og leke på gulvet i timevis. På barfoten. Vi kjenner ikke at det er varmt i gulvet engang, heller ikke kaldt. Selv om kulda biter aldri så mye ute, slipper vi å bekymre oss her inne. Vi tenker rett og slett ikke på det. Systemet styrer seg selv. Og så slipper vi de evinnelige panelovnene som bare brenner støv. Dette er sunn varme.

Fenomenal virkningsgrad gir mye lavere strømregning

Nede i vaskekjelleren viser displayet på styringssentralen at anlegget har vært i drift 2330 timer på dette tidspunktet. Med et eksternt strømtilskudd på 90 timer, betyr det at anlegget har hatt en fantastisk virkningsgrad, kuldeperioden tatt i betraktning. Litt av hemmeligheten her ligger i en ekstra akkumulatortank som lagrer ekstra varmtvann. Det minimerer antall oppstart for tilleggsdrift. Og så har vi nok funnet en ekstraordinær energibrønn. Summa summarum skulle dette borge for 21.000 kwh gratis energi i året.

VB-rørleggeren ordnet alt

- Vi fikk hjelp til å finne riktig løsning. Deretter gjennomførte VB hele prosjektet fra A til Å på en glimrende måte, sier Silje. De tok seg av alt papirarbeid, kontakt med andre håndverkere, installasjon og justering av hele systemet. Dessuten har vi inngått en serviceavtale, som innebærer at løsningen får jevnlig tilsyn, og at vi har et sted å henvende oss hvis vi skulle trenge det. Vi er kjempefornøyd, både med prosjektgjennomføringen og med løsningen, avslutter Silje.